‘Slut shaming’

‘shame shame shame’ staat met dikke letters op de voorkant van de nieuwe LINDA die gisteren door de bus kwam. Een foto van Linda & Patricia Paay maakt de context ineens een stukje duidelijker. Slut-shaming. De laatste tijd kom je het steeds vaker tegen, bloggers die erover schrijven, youtubers die er een filmpje over maken en vaak in het nieuws wordt er gepraat over het fenomeen ‘slut-shaming’. Slut-shaming is het beledigen, bekritiseren en naar beneden halen van vrouwen die zich op een bepaalde manier kleden of gedragen die door sommige mensen als provocerend wordt gezien met als doel schaamte op te wekken bij de vrouw. 
Laten we voorop stellen dat iedereen zelf mag bepalen hoe hij of zijn zich kleedt en dat een ander daar niks van hoeft te vinden. Maar slut-shaming gaat tegenwoordig veel meer om de kloof tussen man en vrouw. Mannen zijn stoer en ‘lekker bezig’ als ze met veel vrouwen naar bed gaan, vrouwen daarentegen zijn dan een ‘slet’ of ‘hoer’. 
Ook naaktfoto’s of pikante foto’s kunnen hier een voorbeeld van zijn. Kijk maar eens in je Instagram tijdlijn. Als ik voor mezelf spreek, kijk ik altijd meer op van een meisje dat een bikini foto plaatst dan van een jongen die een foto plaatst zonder shirt (niet dat dat laatste me niks doet). Maar de foto van het meisje is wel uitzonderlijker en hier zou meer over gepraat worden, of dat nou positief of negatief is. 
Slut-shaming zou altijd blijven bestaan maar de mate waarin het de laatste tijd aanwezig is kan zeker wel wat afgezwakt worden. Mijn advies? Hou je lekker met jezelf bezig, wat maakt het jou nou uit met hoeveel mensen je buurmeisje naar bed is geweest? 
Kusjes.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s